Ce inseamna sa ai un caine sau o pisica?

O noua zi din viata. Azi suntem mai tineri decat vom fi maine.

Ce inseamna sa ai un caine sau o pisica?

Inainte de toate, inseamna RESPONSABILITATE. Pe toata durata vietii lui.

Un animal de companie este o fiinta vie. Renuntati sa faceti cadou un catel, fara ca inainte sa fie si mama, si tata si copilul pe deplin constienti ce presupune ingrijirea lui. Si da, luati in considerare cand doriti sa plecati cu totii in concediu.

Evitati sa cumparati cateii pufosi din magazinele pentru animale de companie. Cu cat veti cumpara mai multi de acolo, cu atat magazinul va aduce alti caini. De ce? Un catel sau o pisicuta nu are ce cauta in vitrina si toata ziua fara lumina naturala. El are nevoie sa creasca, sa invete, sa socializeze. Considerati-i eroi. La fel si pasarile tinute in colivie. Ele au menirea sa zboare.

Ca si client aveti habar de unde vine acel caine? Credeti pe cuvant ce vi se spune despte vaccinurile efectuate, deparazitari? Stiti cat costa toate pentru un pui? Informati-va!

Daca totusi vreti un catel de rasa. Evitati sa il cumparati de pe internet. Mafia animalelor exista peste tot. Mergeti si vizitati catelul in canisa. Adica acolo unde este mama lui care il alapteaza. Asa veti putea observa in ce conditii este tinuta mama, cateii, ce impresie va face vanzatorul. Chiar este interesat de bunastarea animalelor pe care le reproduce sau mai degraba principalul interes este cel material?

Daca doriti un companion, indiferent de rasa vizitati adaposturile din vecinatatea locuintei dumneavoastre.

Spre deosebire de cainii de rasa, animalele mixte sunt considerate supravietuitori. Au trebuit sa indure situatii vitregite sa poata trai.

Daca mirosul de caine, parul pe care il lasa pe covor va deranjeaza. Dar un catel din adapost va face cu ochiul, puteti sa il adoptati de la distanta.

Ce inseamna adoptia de la distanta?

 • ii cumparati hrana necesara in fiecare luna
 • ii cumparati deparazitarile de purici, capuse si viermi intestinali
 • va interesati sa fie vaccinat
 • de obicei adaposturile sterilizeaza si castreaza animalele pe care le au
 • veniti si il scoateti la plimbare cand aveti timp
 • puteti sa contribuiti la costuri mai multe persoane pentru acelasi caine sau pisica

In acest fel ajutati un animal, va pastrati confortul casei, iar adapostul poate salva un alt sufletel in suferinta, cu banii pe care ii economiseste cu animalul adoptat de la distanta de Dumneavoastra.

Ce insemna sa ai grija de un animal?

 Daca stai la bloc.

 • Sa il scoti la plimbare. Cu cat talia animalului e mai mare, cu atat plimbarile se lungesc
 • Sa ii oferi apa si hrana dupa necesitati de talie, varsta, activitate
 • Sa ii cumperi accesorii potirvite pentru a fi scos la plimbare, pentru joaca, pentru protectie in cazurile cand ploua sau este frig pentru animalele cu parul scurt (acestea au un singur strat de par, spre deosebire de blanosi, care au un substrat cu puf protector)
 • Sa aduni lipsa mare a cainelui din locurile unde il scoti la plimbare (Daca azi eviti, maine la fel, peste o luna, doua, o sa iti mai placa sa mergi pe acelasi drum si sa vezi o multime de “…” uitati pe iarba). Da, a avea grija de un animal presupune si activitati mai putin placute, decat doar joaca si mangaiere.
 • Sa il socializezi cu alte animale si cu oamenii
 • Sa ii verifici starea de sanatate
 • Sa il protejezi de paraziti (purici, capuse, viermi intestinali) si boli (turbare, parvoviroza etc.)
 • Sa te bucuri de el, sa va jucati impreuna, sa il mangai, pentru el si pentru reducerea stresului tau
 • Sa spui oamenilor ce inseamna a fi responsabil cu un animal de companie
 • Sa spui oamenilor apropiati care au animale nesterilizate de ce este foarte importanta sterilizarea / castrarea cainilor si pisicilor
 • Daca iti place voluntariatul, sa te implici in programele organizatiilor de protectie a animalelor, in programele de sterilizari/castrari, educatie privind protectia animalelor, programele de asigurare a hranei animalelor neadoptate (care au trecut prin traume, ori sunt prea batrane, ori nimeni nu le considera destul de frumoase sa fie luate acasa sau fie  adoptate de la distanta).

In Germania, fiecare proprietar de caine plateste impozit pe caine, in functie de talia lui. Pisicile sunt scutite.

Pentru asta, pe strazi, exista cutiute cu pungi gratuite pentru strangerea lipsei mari pe care o face cainele cand este scos la plimabre.

Ce parere aveti?

Asociatia Iubiti Animalele si Natura isi desfasoara activitatea pe baza de donatii si strangeri de fonduri pentru hrana, deparazitari, medicamente, sterilizari, castrari si operatii de urgenta.

Un caine sau o pisicuta inseamna responsabilitate.

Dar peste 60 de caini si 30 pisicute?

Adoptati de la distanta. Ajutati-ne sa le asiguram hrana celor peste 60 de caini si 30 de pisicute.

Adopta-ma de la distanta